Ett dockhem

"Inga skulder! Aldrig låna! Det kommer något ofritt, och liksom också något osnyggt, över ett hem som är skuldsatt."
Henrik Ibsens banbrytande pjäs handlar om makarna Torvald och Nora Helmer, om deras på ytan perfekta liv, och om den senares successiva uppvaknande som en egen självständig människa. Ett dockhem från 1879 gestaltar kvinnans - och individens - frigörelse från samhällets maktobalans och från äktenskapet som uppfostringsanstalt.
Nora har saknat ett fritt och jämlikt samliv med sin make och har i hemlighet skuldsatt sig för hans skull. Nu vill hon inte längre vara ett kuttersmycke på den borgerliga familjens bräckliga farkost. Nora beslutar sig för att lämna Torvald och barnen. Men blir hon verkligen fri?
I Viktor Tjernelds formmässigt moderniserade uppsättning genomsyras scenspråket av subtila pendlingar mellan det naturalistiska och det absurdistiska. På motsvarande vis växlar intrigen mellan det privata och det politiska, där begreppet skuld i psykologisk, existentiell och ekonomisk mening är ett bärande motiv. Förhållandet mellan långivare och låntagare tycks ännu utgöra vår tids relationella grund, inte minst märkbart i de globala finanskriserna.
Om frihet har kommit att likställas med att kunna betala för sig, hur påverkar detta i så fall våra föreställningar om det gemensamma? Och vem är det egentligen som är frihetsberövrad i Ett dockhem?

I rollerna: Gustav Berg, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Nils Dernevik, Jenny Jensen.

Av: Henrik Ibsen

Regi: Viktor Tjerneld
Scenografi och kostym: Franciska Zahle
Ljus: Emanuel Arvanitis
Översättning och dramaturg: Tom Silkeberg

Öppettider biljettkassa och telefon 042-106810
Tisd-Lörd kl 12.00-18.00
Sönd 2 timmar innan föreställning.
I samband med föreställning har vi öppet t.o.m föreställningens start.
Vänl observera att biljettkassan har stängt måndagar.
Lillan har ett begränsat antal rullstolplatser på rad 1. För rullstolsbokning vänligen kontakta biljettkassan 042-106810.Boka Biljetter på Ticnet


Information

Datum & Tid
2017-04-08 kl 18:00 - 19:00
Plats
Helsingborgs Stadsteater Lillan
Kalender
Det händer i Helsingborg

Åtgärder

Spara till kalender

Kortlänk (för sociala medier m.m)
kurl.se/e1458542
QR-kod, för utskrift


Boka BiljetterPlats

Helsingborgs Stadsteater Lillan
Karl Johans gata 1 252 67 HELSINGBORG

Dela