Embla

Crêpes med stuvad svamp (4 portioner)

15-20 crêpes:
2½ -3 dl vetemjöl ½ tsk salt
6 dl mjölk 3 ägg
2-3 msk smör

Blanda mjöl och salt i en hög skål, tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken och vipa sist i äggen. Stek crêpesen. Beräkna ca. ½ dl smet till en crêpes.

Stuvad svamp:
2 dl torkade trattkantareller 2½ msk vetemjöl
Ca 1 dl svampspad 1 dl mjölk
1 dl grädde ½ tsk salt
1 tsk soja

Blötlägg svampen några timmar innan i ljummet vatten. Koka den i blötläggningsvattnet 5-10 min. Häll av och spara vattnet.
Lägg svampen i en kastrull och låt resten av vattnet koka in. Tillsätt fettet och frås svampen tills det knäpper i den, 5-10 min.
Strö mjölet över svampen och rör om. Späd under omrörning med mjölk, grädde och svampspad. Koka på svag värme ca 15 min. Smaka av med soja och ev. salt.

Lägg crêpesen på en tallrik och lägg på ca. 2 msk stuvning och rulla ihop dem. Lägg dem bredvid varandra på ett smort ugnssäkert fat. Strö över rikligt med riven ost och gratinera i övre delen av ugnen 10-15 min.


Fryst Cheescake (ca 8 portioner)

3 ägg 2 dl vispgrädde
125 g Filadelfia ost ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker 2-3 Digestivekex
Frukt

Skilj på äggulor och vitor och vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden och rör sönder osten. Blanda osten med gulorna, en i taget, sockret och vaniljsockret. Rör sedan ner grädden och vänd sist ner äggviteskummet.
Häll blandningen i en rund bakform med löstagbar botten. Ställ formen övertäckt i frysen minst 4 timmar.
Tak ut kakan ca 30 min innan den ska serveras. Strö över krossade kex och garnera med frukt, tex kiwi, vindruvor eller mandarinklyftor.Information

Datum & Tid
2008-02-07 (Hela dagen)
Kalender
tjejmiddagar

Åtgärder

Spara till kalender

Kortlänk (för sociala medier m.m)
kurl.se/e172906
QR-kod, för utskrift

Dela