Fettisdagen
21:a februari är det fettisdagen. Fettisdagen är en våra mest firade matdagar som firas i Sverige och innebär helt enkelt "fet tisdag". Det är en av de mest uppskattade högtiderna då det äts semlor i nästan alla svenska hem. Under en hel säsong äts det ungefär 50 miljoner semlor i hela landet.
Fettisdagen, en dag för att festa på fet mat och semlor. Idag, den 21:a februari, firas Fettisdagen runtom i Sverige. Dagen, som också kallas för Vita Tisdagen på finska och Fastlagstisdagen på finlandssvenska, infaller 47 dagar före påsk och markerar slutet på de tre dagarna i fastlagen. Under fastlagen firar man med god mat och dryck innan fastan infaller. Första dagen i fastlagen är Fastlagssöndagen, följt av Blåmåndagen och sedan Fettisdagen. På Fettisdagen brukar man äta fet och kaloririk mat, vilket har gett dagen dess namn. Semlorna är också en viktig del av Fettisdagen och är en traditionell bakelse som äts runt om i Sverige. Ordet "semla" kommer från det latinska ordet "simila", vilket betyder fint vetemjöl. Semlorna består av en bulle som är fylld med mandelmassa och grädde, och toppas sedan med florsocker. Namnet "Vita Tisdagen" är vanligtvis använd på finska och dess ursprung är oklart, men det finns en teori om att namnet kommer från det vita vetemjöl som används för att baka semlor. Även om Fettisdagen är en religiös tradition så firas den fortfarande runtom i Sverige med god mat och semlor. Så se till att unna dig något extra gott idag och fira Fettisdagen på ditt eget sätt! Är du arbetsgivare så glöm inte att bjuda dina medarbetare på semlor idag. Det är en tradition som många uppskattar och som kan ge en positiv effekt på arbetsmiljön!