Trollbröllop

Trollbröllopet är skrivet av Herbert Grönfall och handlar om hur Äppelbo fick sin brudkrona. Enligt en sägen, som berättats i byn i generationer, blev en fäbodkulla klädd till brud av trollen. När hon räddades i sista stund hade hon en vacker brudkrona av rent guld på sitt huvud. Händelsen sägs ha ägt rum på 1600-talet och fäboden fick därefter namnet brudskogen.

Spelet skrevs och uppfördes redan 1935 och är därmed ett av Sveriges äldsta bygdespel. Under många år spelades av Trollbröllopet av teateramatörer från Äppelbo, dock inte varje år. Omkring 1970 tog Åke Gyllenvåg initiativet till en omarbetning av spelet. Det gjorde han i nära samarbete med spelets författare, musiker och skådespelare. 1971 var det dags för nystart med inspelad musik, nya ljudeffekter, restaurerade byggnader och ny energi. Sedan dess har spelet framförts av Äppelbo Teateramatörer varje år, i samarbete med Äppelbo Hembygsförening.

Brudkronan finns i Äppelbo kyrka och används vid bröllop. Bruden uppmanas att bära något av stål, för att hålla trollen borta. Brudskogen är än idag en levande fäbod.

Herbert Grönfall

Herbert Grönfall (1898-1976) var en stor kulturpersonlighet i Äppelbo. Han skrev bland annat revyer, sketcher och dikter och var dessutom duktig spelman. Han var själv under många år spelets regissör och spelade dessutom roller som bonden Lars Ersson.

Åke Gyllenvåg (1931-2003) var även han en viktig kulturpersonlighet i bygden. Med brinnande entusiasm tog han initiativet till att Trollbröllopet sattes upp på scenen igen 1971 efter några års uppehåll. Åke regisserade och var spelets allt-i-allo under många årInformation

Datum & Tid
2011-08-12 (Hela dagen)
Kalender
storkyan

Åtgärder

Spara till kalender

Kortlänk (för sociala medier m.m)
kurl.se/e677892
QR-kod, för utskrift

Dela